Het Europarlement heeft de afgelopen jaren talloze keren opgeroepen tot een harder optreden tegen de aanhoudende rechtsstaat-schendingen van Orbán. Met deze resolutie spreekt het Parlement zich hier voor de laatste keer in deze EU-termijn over uit. Het Europarlement betreurt dat er nog altijd geen passende oplossing is gevonden voor de overname van het roterende EU-voorzitterschap door Hongarije per 1 juli. Ook roept het Europarlement nogmaals op tot het starten van de zogenoemde artikel 7-procedure, waarmee Hongarije het stemrecht kan worden ontnomen, en het bevroren houden van EU-geld totdat de voorwaarden op het gebied van rechtsstatelijk herstel daadwerkelijk zijn vervuld. 

Strik vindt het belangrijk dat het Europarlement zich niet zomaar neerlegt bij het gebrek aan een oplossing voor het aanstaande Hongaarse EU-voorzitterschap. “Orbán heeft volledig de bijl in de onafhankelijke media, rechtspraak en andere instituties gezet, lapt EU-recht aan zijn laars, is disloyaal aan Europese belangen en peutert bevroren EU-geld los met zijn chantage. Het is onvoorstelbaar dat een land dat zo’n fundamentele bedreiging is voor de Europese waarden straks met de scepter zwaait, en al helemaal op zo’n cruciaal moment van de formatie van een nieuwe Commissie”, aldus Strik. 

Volgens haar hebben EU-landen genoeg mogelijkheden om hier iets aan te doen.  “EU-landen kunnen bijvoorbeeld het rotatieschema aanpassen of op zijn allerminst onderling overeenkomen dat Hongarije geen belangrijke bijeenkomsten over rechtsstaat, democratie en mensenrechten gaat voorzitten. Het Parlement geeft met deze resolutie het duidelijke signaal af dat zij bij gebrek aan een geloofwaardige oplossing bereid is om maatregelen te nemen in de samenwerking met de Raad’, besluit zij.

Het is aan het nieuwe Parlement in de volgende EU-termijn om vast te stellen welke precieze maatregelen in dat geval worden genomen.