Marijke Vos heeft Minister Brinkhorst van LNV vanochtend het eerste exemplaar aangeboden van de nota Genen zonder risico.
Uitgangspunt van de nota is dat GroenLinks geen principiëel tegenstander is van het ingrijpen in de natuur, maar vindt dat een zorgvuldige afweging van belangen en risicos moet plaatsvinden. De belangrijkste punten uit de nota:
- Genetische manipulatie van dieren voor medische toepassingen vindt GroenLinks alleen toelaatbaar als alternatieven niet beschikbaar zijn en de betreffende toepassing mensenlevens kan redden, of ernstige belemmeringen voor het maatschappelijk functioneren van patiënten kan wegnemen. Dierenleed moet beperkt worden door de regels voor proefdieren aan te scherpen.
- Genetische manipulatie bij mensen is onder voorwaarden acceptabel. Het risico van onbedoelde verspreiding van versleutelde genen moet beter worden onderzocht, alvorens men verder gaat met gentherapie.
- Verzekeraars en werkgevers mogen geen inzicht hebben in of mogen niet vragen naar de uitslag van een genetisch onderzoek. Indien nodig moet de privacywetgeving worden aangepast.
- GroenLinks wil een moratorium op de klinische toepassing van xenotransplantatie. Dit moratorium kan pas opgeheven worden als de uitkomst van het reeds gestarte maatschappelijk debat over xenotransplantatie bekend is, als de alternatieven uitgeput zijn, de risicos afdoende afgedekt en het dierenleed tot een minimum beperkt is. GroenLinks wil wel onderzoek naar xenotransplantatie toestaan.
- GroenLinks wil het verbod op kloneren van mensen intact houden. Nu geldt nog een algemeen verbod. GroenLinks wil een onderscheid maken tussen reproductief en therapeutisch kloneren, waarbij de eerste vorm niet toegestaan blijft.
- In de Wet Milieugevaarlijke Stoffen moet de mogelijkheid worden opgenomen om toepassing van genetische gemanipuleerde micro-organismen te verbieden.
- De vergunningenprocedure voor genetische manipulatie van gewassen moet worden aangescherpt.
Bij het beoordelen van de verschillende biotechnieken heeft GroenLinks de volgende uitgangspunten gehanteerd: de medische of maatschappelijke noodzaak; de beschikbaarheid van alternatieven; en de mogelijke negatieve gevolgen.
De complete nota is te vinden bij publicaties van de Tweede Kamerfractie.