Zit Nederland wel te wachten op de nieuwe WAO van De Geus? Vandaag vindt in de Tweede Kamer de hoorzitting plaats over de nieuwe WAO (WIA). De Raad van State, het CPB, het UWV en anderen in het veld publiceerden de afgelopen maanden afwijzende adviezen. De organisaties die meedoen aan de hoorzitting laten in hun 'position papers' vergelijkbare kritiek horen. Waarom is die nieuwe wet nog nodig?
Er komen naar verwachting door de WIA niet méér mensen aan de slag, het nieuwe stelsel leidt niet tot minder uitkeringen, het stelsel wordt niet goedkoper, het stelsel wordt nog ingewikkelder dan het al is en de uitvoering wordt in grote problemen gebracht.
De vraag aan het parlement is nu: wat doen we nu met alle recente adviezen? Wijzen ze niet allemaal in dezelfde richting? Dient voortschrijdend inzicht er niet toe te leiden dat er een herbezining op de nieuwe wet plaats moet vinden? GroenLinks ziet graag dat de onlangs door de Kamer ingestelde Raad van Economisch Adviseurs (REA) een oordeel vormt over de kwaliteit van recente onderzoeken & adviezen over de WIA. De REA zou de Kamer moeten adviseren over de vraag hoe de bevindingen geduid moeten worden en mee moeten wegen in de besluitvorming over de wet.
Op voorstel van het CDA is per 1 maart 2005 de Raad van Economisch Adviseurs ingesteld. De taak van de Raad is vooral een duidende taak: De REA geeft duiding aan de voorspellingen en analyses van bijvoorbeeld het kabinet, het Centraal Planbureau en andere (advies)organen en instellingen. GroenLinks meent dat de REA een belangrijke taak kan vervullen door in korte tijd de vele analyses over de WIA voor de politiek te duiden. Volgende week zullen we de Kamer vragen zich over dit voorstel uit te spreken.
Gisteren was een breed overleg over de reïntegratiemarkt. Alle rapporten daarover laten ook zien dat deze markt nog lang niet goed functioneert. Dat is cruciaal om ervoor te zorgen dat mensen die nu aan de kant staan, weer mee kunnen doen. Alle aandacht van uitvoerders en politiek dient vooral te gaan naar een verbetering van het reïntegreren van mensen. GroenLinks wil daarom ook dat in het advies van de REA aandacht wordt besteed aan de huidige uitvoeringspraktijk van de reïntegratie en de relatie tussen de invoering van de WIA en de prioriteit die het UWV kan geven aan haar kerntaak: het ondersteunen van mensen bij het vinden van werk.
Kees Vendrik
Ineke van Gent