Nieuws van Genoveef Lukassen
Nieuws van Genoveef Uden

'De Prillekes van Uden'.

Onthutsende ervaringen tijdens een raadsvergadering over 'het bomenplan' vorige week.

De Prillekes in Uden

Vorige week heb ik een raadsvergadering bijgewoond. Wanneer het me niet lukt aanwezig te zijn luister ik deze vaak terug op de site van de gemeente Uden. https://channel.royalcast.com/uden/#!/archived

Er werd o.a. gesproken over de linden die al geruime tijd in Uden om de markt staan en in de straten van oudsher. Dit naar aanleiding van het bomenplan in de gemeente. Ik heb me verbaasd over het feit dat die prachtige lindenbomen met hun fantastische geuren en bloesem, allen familie van het zo bezongen Prilleke en symbolische liefdesbomen ineens ‘en ik kan het bijna niet uit mijn strot krijgen’, werden neergezet als vieze druiplinden.

Is er tussen alle creatieve geesten in Uden dan geen enkele te vinden die het leed van de luizen (honingdauw) die ene maand kan verzachten of verhelpen? Is het waar dat wanneer onze kleren vuil worden ze voor altijd verruïneerd zijn? Onze heilige koeien ontheiligd worden? Zo kan ik nog wel even doorgaan.

Nee, doorpakken en omhalen is het devies van een aantal mensen in de raad. Plant maar even wat anders of iets van kunststof. De waarde van zuurstof, groen, monument en geschiedenis wordt even neergeschoffeld alsof het gaat om het laagste van het laagste onkruid.

Lieveheersbeestje

Bij deze beschrijf ik een prachtige oplossing met weinig impact:

-Het “honingdauw” is een welgekende “ziekte” bij lindebomen maar gemakkelijk te verhelpen. De oorzaak zijn bladluizen en je kan die doeltreffend en goedkoop bestrijden door lieveheersbeestjes uit te zetten.

Ook zijn er nog andere natuurlijke bestrijders zoals gaasvliegen, roofwantsen, sluipwespen, oorwormen,…

Een larve van een lieveheersbeestje eet gedurende zijn ontwikkeling tot aan het verpoppingsstadium ± 400 bladluizen. Een volwassen lieveheersbeestje kan tijdens haar verdere leven nog eens ruim 5000 bladluizen verorberen. De larven van die lieveheersbeestjes zijn gemakkelijk te kopen op internet en goedkoop.

Daarbij de symboliek van de lieveheersbeestjes nog opgeteld is er eigenlijk geen beter samenspel te bedenken rond de Markt en de andere straten met lindenbegroeiing.

En nog een troost; ‘als je spullen plakkerig worden zijn ze eenvoudig af te spoelen met water’.

Genoveef Lukassen